WK 43: Stromae – Santé

auteur on 31 oktober 2021

Elke week kiest de Producerin een nieuwe tip, die in het eerste
uur van The Music Penthouse bekend gemaakt wordt.
Deze week is de tip: Stromae – Santé

The Music Penthouse tip van deze week komt van Stromae met het nummer Santé

Stromae est de retour! Acht jaar na zijn meesterwerkje Racine Carrée heeft hij onverwachts een nieuwe single uitgebracht. ‘Santé’ is een ode aan diversiteit en aan alle kleine handen die groot werk leveren. Andermaal legt hij de ongelijkheid in deze wereld bloot met zijn nieuwe nummer.

De meest archetypische elementen van zijn muziek blijken ook nu weer in de verf gezet bij zijn vooruitgestuurde single. De sensuele ritmes slingeren je terug naar ‘Tous les mêmes’. De gespuwde rhymes in de tweede strofe doen je denken aan zijn depri-dronken voordracht van ‘Formidable’. De beats en retro-synths kenmerken dan weer het bekende werk van Stromae. Wie een half oor heeft, bemerkt de zuiderse exotiek van de cumbia in ‘Santé’, terwijl zijn ‘brelliaanse’ retoriek ervoor moet zorgen dat de dansvloer eerder dan het wurgkoord lonkt. Af en toe vertraagt de songs plagerig sensueel in tempo. De muziek klinkt onbeschroomd onbezorgd, maar zoals steeds schuilt weer een dubbele bodem in de teksten van Stromae.

“Santé à ceux qui n’en n’ont pas”, zingt hij met op morose toon. Een jeu de mots, aangezien ‘santé’ zowel een heildronk als het woord gezondheid suggereert. Dat laatste is natuurlijk het ultieme sleutelwoord voor een wereld die net uit de lockdown kon glippen. De tekst is een lofdicht aan alle mensen die in de luwte belangrijk werk verrichten.

Een groot verschil met zijn muzikale stijl is er niet. De single klinkt als een volstrekt logisch vervolg op zijn laatste singles, waarin een minimalistische beat en maatschappijkritiek de basis vormen. De dubbele bodems en woordspelingen in zijn lyrics zijn al minstens even vertrouwd. Stromae is terug van nooit weggeweest, lijkt hij te willen zeggen. Vandaar dat wij hem hebben gekozen als The Music Penthouse tip.

STROMAE – SANTÉ
IS THE MUSIC PENTHOUSE TIP VAN DEZE WEEK.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Q5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio