Taylor Swift – Cardigan – Week 32

auteur on 8 augustus 2020

“Cardigan” is een nummer dat is opgenomen door de Amerikaanse singer-songwriter Taylor Swift voor haar achtste studioalbum, Folklore (2020).

Het werd onderhouden door Republic Records op radiozenders op 27 juli 2020 als lead single van het album. Swift schreef het nummer samen met producer Aaron Dessner.

“Cardigan” is een langzaam brandende ballad van folk, softrock en indierock met uitgeklede instrumenten van tedere piano, kloppende drums en melancholische violen.

Tekstueel ziet Swift zingen over een troostrijke romance die verloren is gegaan in herinneringen, vanuit het perspectief van een vrouw genaamd Betty, een van de vele fictieve personages verteld in Folklore.

“Cardigan” werd bij de release alom geprezen door muziekcritici, die de poëtische songwriting en het relaxte geluid prezen. Het nummer kwam binnen op nummer één in de wereldwijde Spotify-liedjeslijst en ontving meer dan 7,742 miljoen streams, wat de grootste openingsdag van een nummer in 2020 opleverde.

Een begeleidende videoclip voor het nummer – geschreven, geregisseerd en gestyled door Swift – werd uitgebracht. naast de lancering van het album. De dromerige video presenteert een cottagecore-esthetiek en toont Swift in drie verschillende omgevingen: een gezellige hut in het bos, een magisch met mos bedekt bos en een donkere stormachtige zee.

Een akoestische “Cabin in Candlelight” -versie van het nummer werd uitgebracht op 30 juli 2020.

Met het debuut van het nummer op de nummer één plek van de Billboard Hot 100, werd het de zesde nummer één single van Swift in de Verenigde Staten. Samen met Folklore die dezelfde week debuteerde op nummer één in de Billboard 200, werd Swift de eerste artiest ooit die tegelijkertijd op de Hot 100 en Billboard 200 debuteerde.

Het nummer stond verder bovenaan de hitlijsten van Billboard Hot Alternative Songs, Hot Rock & Alternative Songs, Streaming Songs en Digital Song Sales-hitlijsten, waardoor Swift de eerste act in de geschiedenis was die twintig toppers op de hitlijsten verzamelde.

“Cardigan” debuteerde in de officiële hitlijsten van verschillende gebieden wereldwijd en bereikte de top tien in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk.

( Bron: mail-flitsende50.nl )


Q5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio