Paul McCartney – McCartney III – Week 51

Q5Radio

Paul McCartney – McCartney III  – 2020

Ze zeggen weleens dat Keith Richards onverwoestbaar is, maar onderschat de bassist van de Beatles niet. De inmiddels 78-jarige Paul McCartney gaat ook al jaren onverminderd door en brengt in december met ‘McCartney III’ zijn achttiende solo-album uit.

Het is daarmee het derde album dat hij volledig zelf maakte. De eerste ‘McCartney’ stamt uit 1970, de tweede (‘McCartney II’) volgde tien jaar later in 1980. Veertig jaar later verschijnt op 11 december het derde deel in de reeks. ‘Macca’ werkte zelfstandig aan het album in zijn thuisstudio in Sussex tijdens de corona-lockdown. Daarmee maakte hij de opvolger van zijn meest recente plaat ‘Egypt Station’, die in 2018 verscheen.

Zoals zovelen was ook McCartney de afgelopen tijd gebonden aan huis, maar voor iemand met kamers vol instrumenten en opname-apparatuur is dat juist een zegen. Met jeugdig enthousiasme stortte hij zich op het schrijven, inspelen en produceren van nieuw materiaal. Kijk je dus straks wie je hoorde op drums, gitaar, bas, toetsen en vocalen, dan staat daar maar één naam. McCartney.

( Bron: https://www.maxazine.nl/2020/10/24/onstuitbare-beatle-brengt-in-december-nieuw-album-uit-mccartney-iii/ )

Biografie:

Paul Mc Cartney is een Britse zanger, multi-instrumentalist en songschrijver geboren in Liverpool op 18 juni 1942. Hij is de meest succesvolle componist van de 20e eeuw, eerst samen met John LENNON in hun jaren met The BEATLES en later alleen.

Het eerste grote project van McCartney naast The Beatles was toen hij in 1966 de muziek componeerde voor de speelfilm van Roy Boulting The Family Way. Hij produceerde vervolgens artiesten als Cliff BENNETT, BONZO DOG DOO-DAH BAND, Mary HOPKIN en BADFINGER.

De drie overige Beatlesleden waren allemaal ieder voor zich bezig om de groep te verlaten zonder dat het naar de pers uitgelekt was, maar toen Paul in een persbijeenkomst voor zijn eerste soloalbum McCartney (Apple PCS 7102) in april 1970 liet vallen dat The Beatles verleden tijd waren, werd dit voorpaginanieuws in de hele wereld.

In de herfst van 1971 richtte hij samen met zijn Amerikaanse vrouw Linda (geb. Linda Eastman 29/9 1942; keyboards en zang), Denny Laine (gitaar en zang; ex The MOODY BLUES) en Denny Seiwell (drums) de groep Wings op. In januari van het volgende jaar kwam daar Henry McCullough (geb. 1943; gitaar; ex The Grease Band) bij, maar hij verliet samen met Seiwell de groep in de zomer van 1973.

Nadat ze het album Band On The Run (Apple PAS 10007) als trio hadden opgenomen kwamen Jimmy McCullough (geb. 13/8 1953 – overl. 29/9 1979; gitaar; ex Thunderclap Newman) en Geoff Britton (drums; ex WILD ANGELS) in de lente van 1974 bij de groep. Een jaar later werd Britton opgevolgd door Joe English, maar in de herfst van 1977 zat de groep weer een keer zonder sologitarist en drummer.

In de zomer van 1978 werden de vacante plaatsen ingevuld door Laurence Juber en Steve Holly. Toen Wings in 1981 uiteindelijk werd ontbonden hadden ze negen albums uitgebracht waarvan miljoenen exemplaren verkocht werden en hadden ze in Amerika zes nummer één-singels gehad.

In Engeland stonden ze alleen met Mull Of Kintyre (Capitol R 6018) uit 1977 boven aan de singellijst, maar dit was wel de meest verkochte singel ooit in Groot-Brittannië. McCartney maakte vervolgens succesvolle duetten met Michael JACKSON en Stevie WONDER voordat hij in 1984 de speelfilm Give My Regards To Broad Street maakte, die door de kritiek afgekraakt werd. Zijn aanzien werd hersteld met het album Flowers In The Dirt (EMI 7916531), waar hij samenwerkte met Elvis Costello.

Daarna volgde een wereldtoer waarbij hij voor de eerste keer ook Beatlesmateriaal opvoerde. In 1991 werd zijn eerste serieuze werk Liverpool Oratorio uitgevoerd en een jaar later kreeg hij de Stikkan Andersons Polar Music Prize.

Sinds hij op 7 juni 1996 in de adel is verheven door koningin Elisabeth draagt hij de titel Sir Paul McCartney. Linda McCartney is op 17 april 1998 overleden aan kanker.

Bij haar begrafenis maakte Paul zijn eerste openbare optreden samen met George HARRISON en Ringo STARR sinds het uiteenvallen van The Beatles in 1970.

( Bron: http://www.muziekwereld.com/bio-paul_mccartney.htm )

Deel...
Next Post

Benooz - Mute - Week 51

Mute is de titel van de nieuwe single van BenooZ waarvan de release is gepland op 9 december 2020. Het is alweer de zevende single van BenooZ en hij laat zien dat ondanks het vervelende coronavirus hij zijn muzikale loopbaan nog niet op “pauze,stand-by of mute” heeft gezet. Helaas al […]
Translate »