Ontwikkelingen

Q5Radio

De techniek staat voor niets. En gelukkig maar :). Stel je voor dat je nog koffie moet zetten op de ouderwetse manier. Dan moet je nog vroeger uit je bed opstaan. Om eerst water te koken met je fluitketel en dan opschenken door een filter wat je vers gemalen hebt met je koffiemolen.

De koffiemolen is uit onze maatschappij verdwenen. Dit omdat we tegenwoordig gemalen koffie kunnen kopen.

En zo kunnen we nog een heleboel dingen bedenken die ons leven een heel stuk makkelijker hebben gemaakt. Van de 78 toeren plaat naar vinyl om deze dan te draaien op 45 of 33 toeren met als voordeel dat als je de plaat liet vallen deze niet in duizenden stukjes brak. Tja deze eerste platen waren van bakeliet. En zeer kwetsbaar daarom zijn er veel platen in de vuilnisbak beland.

De radio heeft ook een inhaalslag gemaakt.

De eerste echte radio was een amplitude uitvoering. In de volksmond AM radio genoemd. En de zenders waren te ontvangen op de korte en lange golf banden. En de kwaliteit was niet zo als we dat tegenwoordig gewend zijn. Het signaal kon worden gestoord en was onderhevig aan onze atmosferische omstandigheden. Denk aan onweer of mist. Hamsphere is daar zeker een mooi voorbeeld van. Een virtuele zendontvanger die de oude techniek virtueel nabootst. Later kwam de frequentiemodulatie of te wel FM. Deze gebruiken we nog steeds en is ook op weg naar zijn einde.

Want we gaan met zijn allen van analoog naar digitaal. De 1 en nul vliegt ons werkelijk om de oren. En digitaal is makkelijk omdat je het ook kan opslaan. De weg naar de platenwinkel is verplaatst naar de online winkels en streamingdiensten zoals Spotify en Juke. Waar je bij de eerste je favoriete muziek kan zetten in een playlist en je de hele dag kan luisteren naar je favoriete artiest. Het is zeer populair bij de gsm gebruikers. En handig in de trein of de bus. Nadeel is wel dat je batterij snel leeg is door de data en 3,4 of 5G verbinding.

DAP+ of internet radio

In de auto luisteren we nog steeds veel naar de radio. Afleiding kunnen we niet gebruiken als we met het verkeer bezig zijn. En dan is het simpel radio aan en luisteren maar. Maar ook in de auto schakelen we over naar DAB+. De automerken hebben als optie of standaard een DAB+ ontvanger in het dashboard zitten. En ook voor de knutselaars zijn er alternatieven te koop. Volgens diverse bronnen is het voornemen om afscheid te nemen van de FM band in 2030 maar dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de grote stations die dan stoppen met uitzending op de vertrouwde frequenties.

En dan is het platgezegd buigen of barsten. Of DAB+ de nieuwe standaard aan het worden is afwachten. Want ook internet radio is aan een flinke opmars bezig. En dit kost voor de kleinere stations een minder grote investering. En is het op een legale manier mogelijk om je doelgroep te bereiken.

Internet radio wordt bij veel audiomerken ook toegepast in huis. Zodat je eigenlijk wereldwijd kan luisteren naar je favoriete radiostation. En het is simpel te bedienen. Je connect je apparaat met het internet en je voegt de url van je zender in en draaien maar.

Wij van Q5Radio houden je op de hoogte en zijn te beluisteren via deze URL: https://server-24.stream-server.nl:18414

Deel...
Next Post

Bluestown Radio via Q5 Radio.nl

Scheurende Gitaren, Pompende Bassen, klinkt de Mondharmonica als een Trein en laat de Hammond met Lesley je Zweven ? Dat Gevoel van Já, ik ben een Blues Brother/Sister krijg je 7 Nachten in de Week bij Bluestown Radio. De Meest uiteen lopende Bluesstijlen komen er in 8 uur tijd aan […]
Translate »