Metallica & The San Francisco Symphony S&M – Week 38

auteur on 12 september 2020

Met de nieuwe concertregistratie S&M² viert Metallica het 20-jarig jubileum van de legendarische concerten met het San Francisco Symphony Orchestra in 1999, met klassieke uitvoeringen van nummers als ‘Nothing Else Matters’ en ‘Master of Puppets’.

Ter ere van het laatste jaar van dirigent Michael Tilson Thomas en de opening van de gloednieuwe arena Chase Center bundelt de band nog één keer de krachten met het orkest voor nummers van het oorspronkelijke album plus symfonische versies van recenter materiaal.

( Bron: melkweg.nl )

Biografie:

Metallica heeft alle elementen die zo on-metal waren dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat deze band zo groot geworden is. De oprichter van de band is een vrij magere en kleine man en bovendien de drummer van de band. Hij komt niet uit Engeland of Amerika, maar uit Denemarken. Hij drinkt amper en gebruikt geen drugs. De groep werd samengesteld door een advertentie op een prikbord op school en de bassist werd zelfs aangetrokken omdat ze nog een blonde man hadden, kwestie van de looks op het podium wat kracht bij te zetten.

De bekendste leden zijn drummer Lars Ulrich en zanger/gitarist James Hetfield. Die twee zijn er van het begin bij en zijn ook de componisten van de meeste nummers. Vooral dankzij de bekende gitaarsolo’s van Hetfield en de grote artistieke eisen van Ulrich zorgen ervoor dat de groep uitgroeit tot een volwassen succesband. Ook Kirk Hammett is er al snel bij als leadgitarist. De bassisten houden het minder lang vol. De eerste blonde bassist Cliff Burton komt om het leven bij een ongeluk met de tourbus. Daarna geraken veel leden door het ongeluk te maken met alcoholproblemen. Enkel Lars Ulrich reageert zich af op de muziek. Na het afkicken van drank en onderlinge spanning komt de groep sterker naar voor als vroeger.

In 1986 komt Master of Puppets dat zorgt voor een grote doorbraak. Vanaf het volgende album met de single One zijn ze voorgoed gelanceerd. De groep gaat op tournee met Guns ‘N’ Roses, wat een superieur duo blijkt te zijn. In het begin van de jaren ’90 komt het album Metallica uit, dat ook The Black Album wordt genoemd. Dat is het hoogtepunt van Metallica met hits als Enter Sandman, The Unforgiven en deze Nothing Else Matters, één van de weinige ballads. Samen met Guns n’ Roses vormen ze de top van de rockmuziek eind jaren ’80 en begin jaren ’90. Net als Guns ’n Roses kregen ze te grote concurrentie van de grungemuziek van Nirvana en Pearl Jam. Maar toch bleven ze hun successen wat houden in de metalmuziek. In 1999 brengen ze een album uit met hun grootste hits in een symfonisch kleedje. In 2003 kwam St Anger. De groep tourt nog steeds en wordt aanschouwd als één van de grootste bands uit de metalmuziek en latere rockmuziek algemeen.

Leden:

James Hetfield

Lars Ulrich

Kirk Hammett

Robert Trujilo

Voormalige leden:

Ron McGovney

Dave Mustaine

Cliff Burton

Jason Newsted

( Bron: muzikum.eu )

Tagged as

Q5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio