Liam Gallagher – MTV Unplugged (Live At Hull City Hall – Week 28

Q5Radio

De frontman gaat naar Hull, ooit het onderwerp van de spot van Noel, om ons samen te brengen met akoestische versies van Oasis-klassiekers en nieuwe favorieten.

“Jij bent de kloten!” Liam Gallagher vertelt het publiek op een gegeven moment op zijn nieuwe ‘MTV Unplugged’ live album, waarbij hij snel het idee wegjaagt dat hij terug zal trappen in een groene bal met motten en een paar obscure grunge ballads zal doorzoeken.

Nirvana heeft misschien geschiedenis geschreven in New York met hun klassieke aflevering uit 1994 van de beroemde uitgeklede gig-serie, maar onze kinderen kozen voor een plek dichter bij huis: het Hull City Hall met 1200 plaatsen.

Het is een respectvolle knipoog naar een oneerlijk verguisd deel van het land, en misschien een sluwe opgraving naar zijn vervreemde broer Noel, die de stad in 2018 ‘een klote klootzak’ noemde.

The Gallaghers hebben altijd een manier gehad met een prikkelende onderdrukking, maar we zouden nu allemaal kunnen doen met een gebrek aan cynisme – en de aanwezigheid van wat troost, hoop en optimisme – en deze 10-liedcollectie levert dat zeker op.

Opgenomen in september, de bescheiden en warme uitvoering ziet Liam zijn kenmerkende bravoure in de steek laten en de gekneusde oprechtheid blootleggen in de kern van zijn verenigende back-catalogus.

En ook tijd – Noel en co. namen hun eigen ‘MTV Unplugged’ op in de Londense Royal Festival Hall in 1996, maar Liam was afwezig vanwege een ‘keelpijn’. Hier claimt hij dat historisch fout. Oasis-klassiekers ‘Some Might Say’, ‘Champagne Supernova’ en ‘Cast No Shadow’ zitten knus naast de meer recente solo-nummers ‘Once’ en ‘Wall of Glass’ van de frontman, met de nieuwe arrangementen – akoestische gitaar, gospel achtergrondzang en het 24-koppige Urban Soul Orchestra – het onderscheid tussen de twee verzachten.

Een lieflijk piano-refrein rolt door ‘Some Might Say’ (nu met toegevoegde boogie-woogie) en verschijnt weer op ‘Now That I’ve Found You’, een ongegeneerde ode aan Liam’s dochter Molly, die vorig jaar verscheen op de Gold-selling tweede soloalbum ‘Why Me? Waarom niet.

‘Het gevoel van vertrouwdheid is voelbaar, van de manier waarop Liam het eerder genoemde nummer -‘ het gaat over de mooie Molly ‘- introduceert tot het meeslepende applaus dat de originele Oasis-gitarist Bonehead ontvangt wanneer hij het podium opzoekt naar het melancholische’ Sad Song ‘, een minder gespeelde B-side deuntje uit de vroege jaren 90 van de band.

De aanbesteding ‘Cast No Shadow’ was kant-en-klaar voor dit scenario, hoewel albumhoogtepunt ‘Stand By Me’ het emotionele middelpunt van de show vormt; door de manier waarop het publiek samen met zijn gewonde bericht zingt, voel je dat Liam Gallagher niet de enige persoon in de kamer is die een paar spijt koestert.

‘Het is heerlijk om in Hull te zijn’, kondigt hij elders op deze intieme plaat aan, een statement doordrenkt met de bitterzoete boodschap dat hij en Oasis meer dan 25 jaar geleden voor het eerst aansneden: jij bent hier, ik ben hier, en alles komt goed samen.

( Bron: spotweb.net )

Biografie:

In de jaren ’90 In de jaren ’90 kreeg je na de new-wave (The Cure, The Cult, The Stranglers) en de Grunge (Nirvana, Pearl Jam) een reeks Britse rockbands die terug de stijl opnamen van oude Britste bands als The Beatles en The Who.

De eerste groep in de evolutie van Britpop was Pulp (Common People en Disco 2000). 2 groepen zorgden voor een doorbraak door de onderlinge rivaliteit: Oasis en Blur.

Zoals je vroeger voor The Beatles of The Rolling Stones koos, was in de jaren ’90 de grote vete tussen Oasis en Blur.

Oasis werd aanschouwd als commercieel de betere met kwalitatieve melodieën, Pulp was artistiek veel beter en scoorde vooral op de teksten.

Britpop was ook toegankelijker en klinkt eigenlijk net als de hits van The Beatles in hun beginperiode. Voorbeeld van de populariteit: in 1995 was die op z’n hoogste.

Tegelijkertijd brachten de groepen een single uit. Blur kwam met Country House op 1 binnen, Oasis met Roll with it op 2. Bij de albums was het net andersom.

Op dat album waarmee Oasis op 1 terecht kwam staat oa dit mooie Wonderwall dat ervoor zorgde dat ze ook buiten Engeland bekend werden.

Frontmannen van Oasis zijn de broers Noël en Liam Gallagher.

Ze hebben nogal de gewoonte van een grote bek op te trekken en tegen serieus wat schenen te trappen.

Maar grotendeels zal dit ook zijn om hun imago groot te houden en de vete met Blur wat aan te wakkeren.

Feit is wel dat de broers Gallagher die ook voor de nummers zorgen, voor wat records hebben ge-zorgd, en midden jaren ’90 de muziekwereld er anders uit liet zien.

Ook goeie nummers van hen zijn Whatever, Stand by me, Don’t look back in an-ger, Sunday morning call, Live forever, The masterplan en veel meer.

( Bron : muzikum.eu )

Deel...
Next Post

Edsilia Rombley & Kenny B - Goed Voor Mij - Week 27

Edsilia Rombley en Kenny B zijn samen de studio ingedoken. Edsilia haar nieuwe single, genaamd ‘Goed voor mij’, een duet is met Kenny B. ( Bron: mail-flitsende50.nl ) Deel...
Translate »