Katy Perry – Smile – Week 37

auteur on 5 september 2020

Katy Perry – Smile
Vanuit haar ziekenhuisbed heeft Katy Perry haar zesde album gereleaset. De popster is eerder deze week voor het eerst moeder geworden. Smile is de opvolger van Witness, dat in 2017 werd uitgebracht. Het afgelopen jaar is het Perry niet gelukt om met hits te komen zoals we die van haar gewend zijn. Verrast de zangeres ons toch met een aantal goede nummers?
Katy Perry wist jarenlang de aandacht vast te houden met de ene hit na de andere. De singles die inmiddels al bekend waren van Smile konden helaas niet tippen aan dezelfde kwaliteit. Het album opent met Never Really Over, een lied dat fans al een jaar kennen. Dit popnummer zit goed in elkaar en is misschien de beste track die de zangeres het afgelopen jaar heeft uitgebracht. Het is dan ook logisch dat het nummer op het album zit, maar het is jammer dat het de openingstrack is. Vanaf het begin gaat het bergafwaarts.
Want helaas kunnen niet alle nummers ons vuurwerk geven. Nummers als Champagne Problems en de titeltrack zijn niet heel bijzonder en blijven dan ook niet lang hangen. Toch komt Perry aardig in de buurt met Cry About It Later. Door de refreinen is dit lied een fijn dansnummer met een goede beat. De gitaarsolo op het einde zorgt voor een rockvibe. Dit is niet de enige keer dar ze een beetje met stijlen experimenteert. In Not the End of the World gaat de Amerikaanse rappen. Dit botst met de subtiele strijkers, waardoor het geen geslaagde combinatie is.
Dan nu het nummer waardoor fans de naam van de pasgeboren Daisy Dove Bloom konden raden. Daisies lijkt niet op de rest van de nummers op deze plaat. Ze schreeuwt: ‘They tell me that I’m crazy, but I’ll never let them change me!’ De zangeres verwijst op deze plaat ook veel naar oudere songs. Op Daisies verwijst ze naar haar hit uit 2012, Part of Me, ‘Took those sticks and stones, showed ‘em I could build a house.’ In de opening van Teary Eyes zingt ze: ‘Have you ever lost, lost the light in your life?’ Dit is een knipoog naar haar bekende lyrics uit Firework ‘Do you ever feel like a plastic bag?’
Het album is ontstaan nadat haar relatie en carrière in een dieptepunt belandde. De 35-jarige worstelde met depressie en zelfmoordgedachten. Smile gaat dan ook over het licht vinden aan het eind van een tunnel en de glimlach die je daarmee terugkrijgt. Gelukkig zijn er dan ook tracks die zorgen voor een lach op je gezicht. Tucked is een leuk dansnummer, maar het refrein schiet wel te
kort, net als bij Smile. Het slotnummer What Makes A Woman was vorige week al uitgebracht, maar de albumversie is wat langer. Perry heeft deze extra tijd goed weten te gebruiken. Het lied is er een stuk beter op geworden, waardoor het een mooie afsluiter is voor dit album.
Smile is all over the place en levert weinig memorabele nummers op. De duistere nummers lijken wel op de catchy meezingers die we van Perry gewend zijn. Door die paar tracks en haar herkenbare teksten weet ze een redelijk album uit te brengen, maar het is niet wat je van haar mag verwachten. Smile is een album zonder focus dat meer lijkt op een matige herhaling van oude hits.
( Bron: nieuweplaat.nl )

Biografie:
Katy Perry werd op 25 oktober 1984 geboren in Santa Barbara, Californië. Haar beide ouders waren pastoor en ze groeide op, voornamelijk luisterend naar christelijke muziek. Ze waren wedergeboren Christenen. Als tiener nam ze een christelijk album op, Katy Hudson, uitgebracht in 2001 op Red Hill Records. Bij ontdekking van een album door de rockband Queen, heeft Katy Perry de leadzanger Freddie Mercury aangenomen als een van haar belangrijkste muzikale invloeden. Alanis Morissette is ook geïdentificeerd als een belangrijke invloed.
In 2004 begon Katy Perry te werken met het productieteam The Matrix (misschien het best bekend om zijn werk aan het gelijknamige debuut van Avril Lavigne ) als een interne vocalist. Ze werkte ook al snel met producer Glen Ballard (de man achter de Jagged Little Pill van Alanis Morissette ) op een beoogd solo-debuutalbum. Ondanks dat ze in Blender Magazine als een ‘Next Big Thing’ werden gezien, vielen beide projecten uit elkaar. De lyrische humor van Katy Perry is vergeleken met die van de Britse vrouwelijke solisten Lily Allen en Kate Nash. Haar muziek staat echter dichter bij de poprock van Avril Lavigne. De elementen vormen een pittige, pittige aanpak die uniek is voor Katy Perry.
Ur So Gay
Ondertekend op Capitol Records bracht Katy Perry in herfst 2007 een debuut-EP uit met de titel Ur So Gay . De brutale songtekst van het titelnummer trok onmiddellijk de aandacht. Capitol Records maakte het beschikbaar als een gratis download op hun website. In een radio-interview verwees Madonna naar ‘Ur So Gay’ als haar ‘favoriete liedje nu’. Perry ontving echter ook een terugslag van meerdere kwartalen om haar lied te identificeren als homofoob en homo-baiting. Uiteindelijk was “Ur So Gay” gecertificeerd goud voor de verkoop, maar het kon de nationale hitlijsten niet bereiken.
Grammy Award
In plaats van de jonge carrière van Katy Perry te verslaan, heeft ‘Ur So Gay’ weleens bijgedragen aan het creëren van een buzz rond de singer-songwriter. Haar eerste officiële single “I Kissed a Girl” verscheen in mei 2008 en werd al snel een groot succes. Het steeg tot # 1 op de hitlijsten in nog meer controverse. Het lied werd bespot in sommige kringen voor het bevorderen van promiscuïteit en het aanmoedigen van homoseksualiteit. Het eerste full-length album van Katy Perry, One of the Boys, werd uitgebracht in juni 2008. Het was een top 10 hit en gecertificeerde platina. Follow-up singles “Hot ‘n’ Cold” en “Waking Up In Vegas”bereikte ook de pop top 10. Een van de jongens bereikte slechts # 9 in de albumgrafiek, maar deze verkocht uiteindelijk meer dan een miljoen exemplaren. “I Kissed a Girl” en “Hot n Cold” verdienden Grammy Award-nominaties voor Beste Vrouwelijke Pop Vocal in opeenvolgende jaren.
California Gurls
In mei 2010 bracht Katy Perry de single “California Gurls” uit met een gastoptreden van Snoop Dogg . Het werd opgenomen als een westkust-antwoord op Jay-Z’s # 1 in New York gecentreerde smash “Empire State of Mind”. “California Gurls” debuteerde op # 2 op de Billboard Hot 100 en verkocht meer dan 290.000 digitale downloads in de eerste week van release. Al snel was het # 1 en verkocht meer dan twee miljoen exemplaren in de eerste week van release. Het nummer hit # 1 in landen over de hele wereld. Het was de openingshap voor het album Teenage Dream. Katy Perry’s album bevatte “California Gurls” en vier andere # 1 pop singles, titelnummer “Teenage Dream”, “Firework” , “ET” en “Last Friday Night (TGIF)”. Dat maakte Teenage Dream het enige album anders dan Michael Jackson’s Bad om vijf # 1 pop hit singles te genereren. In februari 2012 bracht Capitol Records een uitgebreide versie van het album uit. Het bevatte de single “Part Of Me” die debuteerde op # 1 op de Billboard Hot 100. De opvolger “Wide Awake” bereikte ook de top 10.
Jeugddroom
Muziek van het Teenage Dream-project verdiende zeven Grammy Award-nominaties in drie jaar tijd. Ze omvatten een nominatie voor het album van het jaar en de nominatie voor het record van het jaar voor ‘Firework’. Muziekvideo’s van Teenage Dream-liedjes verdienden in drie jaar tijd een fenomenale zestien MTV Video Music Award-nominaties en wonnen vier onderscheidingen. “Firework” werd geselecteerd als Video van het Jaar en “ET” won een Best Special Effects-prijs. Katy Perry begon aan haar volgende album in november 2012. De eerste single “Roar” verscheen in augustus 2013 en het ging naar # 1. Het album verscheen in oktober en debuteerde op # 1 op de kaart. Hoewel de volgende single “Onvoorwaardelijk” niet in de top 10 faalde, ging de derde release “Dark Horse” helemaal naar # 1. ‘Dark Horse’ was een van de meest vooruitstrevende muzikale brouwsels van Katy Perry. Het las Southern rap met elektronische dansmuziek. Als de negende # 1-hit van Katy Perry, bewoog het Katy Perry naar de allerbeste top 10-artiesten met de meeste # 1 hits. “Dark Horse” heeft een nieuw persoonlijk record ingesteld voor het langste verblijf in de top 10 van de duur van 22 weken, en het was haar eerste om meer dan een jaar door te brengen op de Billboard Hot 100. Muziek van Prism verdiende drie Grammy Award-nominaties, waaronder een knipoog naar Song of the Year voor ‘Roar’.
Rise
In februari 2015 heeft Katy Perry de Super Bowl-halftime show uitgevoerd. Het werd de meest bekeken halftime-show in de geschiedenis. Ze nodigde Lenny Kravitz en Missy Elliott uit om als gasten in de uitvoering te verschijnen. Het evenement trok 118,5 miljoen kijkers, het grootste Super Bowl-publiek ooit. De productie won twee Emmy Awards. De halftime-show kreeg veel lovende kritieken en een onbedoelde virale internetbeleving werd gecreëerd door een van Katy Perry’s dansers gekleed als een haai. “Left Shark” werd uitgekozen vanwege zijn leuke en energieke uitvoering. In mei 2016 bevestigde Katy Perry dat ze aan het werken was aan muziek voor haar vijfde studioalbum. Ze bracht een anthemisch liedje uit met de titel “Rise” voor tv-verslaggeving over de Olympische Zomerspelen 2016. Het nummer bereikte # 11 op de Billboard Hot 100 en het klom naar # 12 op volwassen pop-radio. Een remix ging naar # 1 op de dance chart. In augustus 2016 vertelde Katy Perry aan Ryan Seacrest dat ze haar aanstaande album niet haastte en in plaats daarvan graag experimenteerde en met verschillende medewerkers werkte.
( Bron: yoo.rs/biografie/Katy/Perry )


Q5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio