HamSphere 4.0

Hierbij wil ik (Koos van der Stee) u laten weten dat, buitenom de hobby en Q5 Radio, ik daarnaast ook radio zend- & luisteramateur ben op verschillende banden,10, 11, 40, 48 Mtr. enz.

Daarnaast bestaat er sinds enige jaren ook HamSphere, dit is virtuele radio in de meest brede zin van het woord want, eenmaal het programma geïnstalleerd, krijg je een heuse amateur radio op je scherm, die je eventueel uit kan breiden en opbouwen naar je eigen smaak.

(Je krijgt na registratie je eigen callsign en een gratis 30 dagen trial, daarna kost het 30 euro per jaar). Je werkt met verticale- en richtantennes op de verschillende banden, het mooie is dat de propagatie zoals die op dat moment in het echt is op de normale radiofrequenties, op HamSphere precies zichzelf zo gedraagt!!!

Ik ben dit programma jaren geleden gaan gebruiken om, toch eens een babbeltje, cq. een QSO te kunnen maken, zeker in tijden als er weinig of moeilijke verbindingen waren op de band.

In HamSphere zijn er 2 groepen amateurs, men heeft wel of geen licentie, dat betekent dat je als niet Ham-amateur, je een callsign krijgt toegewezen in de lijn van de rij, bv. 19HS2025, 19 staat voor het prefixnummer van Nederland, de HS voor Hotel Sierra en de 2025 is dan je unitnummer. De amateurs met licentie gebruiken hun eigen callsign.

Dan is er ook de 30 dagen trial al de mogelijkheid om via de shop, verschillende skins, antennes zowel verticaal als gericht, veel accessoires voor de audio en nog veel meer, er is zelfs een 2de hands pagina, waar diverse antennes en skins worden aangeboden! Kortom, een erg leuk programma, al is het dan virtueel, ik kan je vertellen dat je na een poos niet eens in de gaten hebt dat alles gewoon via het internet loopt, terwijl je verbinding maakt naar de andere kant van de wereld.

Dan is er binnen het programma uiteraard het QSL-verkeer, je kan er je eigen QSL-cards in bewerken en indelen als zodanig, deze stuur je dan na een QSO aan je tegenstation, daarnaast een automatisch overzicht in je Logboek, super gaaf!!!

Je verdient in het systeem ook punten met gemaakte verbindingen, waardoor je bepaalde futures verkrijgt. Afijn ik kan zo nog meer dingen opnoemen die erg gaaf zijn bij Hamsphere, daarom het volgende, er is ook een band in HamSphere waar radiostations te beluisteren zijn, dit is op de 48 Mtr.

Om uit te Zenden op de 48 Mtr., heb je als radiostation een BC-account nodig, dit is op 24-01-17 jl. aangevraagd bij het supportteam van HamSphere. Inmiddels de reply gehad van de staf van HamSphere, via 13HS575 een station in Duitsland, die dit soort aanvragen of andere dingen afhandelt.

Q5 Radio draait 24/7 op de BC- 48 Mtr. Band, de frequentie is: 6285. We hopen uiteraard dat dit een toegevoegde waarde zal worden voor Q5 Radio als internetstation en op HamSphere als virtuele broadcasting radio op de 48 Mtr.

Wil je op de hoogte blijven, kijk dan regelmatig op deze pagina! Onderstaande banner verwijst naar de website van HamSphere. Voor eventuele vragen of suggesties neem contact met ons op via:

6285@q5radio.nlQ5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio