Gregory Porter – All Rise – Week 39

auteur on 19 september 2020

Laatbloeier Gregory Porter lanceert zesde album All Rise
Gregory Porter verkocht al miljoenen platen en is toe aan zijn zesde studioalbum, All Rise. Jazzism reisde naar Parijs voor een gesprek met de sympathieke vocalist.
Gregory Porter (1971) mag dan een laatbloeier zijn omdat hij pas ontdekt werd toen hij 39 was, hij heeft zijn ‘achterstand’ meer dan ingehaald. In tien jaar tijd produceerde hij zes studioalbums, twee liveplaten, diverse dancemixen, singles en ontving hij tal van onderscheidingen.
Voor All Rise dook Gregory Porter maar liefst een maand de studio in. In Porters band zien we de vertrouwde gezichten van pianist Chip Crawford, Jahmal Nichols op bas, drummer Emanuel Harrold, Tivon Pennicott op saxofoon en André Jay op orgel.


De stukken werden gedeeltelijk opgenomen in Capitol Studio in LA. Ook reisde Porter voor opnamen af naar Parijs. De strijkers van het Londen Symphony Orchestra en een gospelkoor werden vastgelegd in de befaamde Abbey Road Studios.
“Ditmaal is het echt een internationaal project geworden, dat gedurende het proces is gerijpt. De instrumentatie is daarop aangepast. Het is qua orkestratie en bezetting niet vergelijkbaar met het Nat King Cole And I-album (2018). Dat was een droomproject dat ik al jaren wilde doen, volledig met orkest.

Dit album ademt mijn persoonlijke stijl in diverse facetten.”
Met de titel All Rise verwijst Porter naar collectieve opstand. Tevens roept die naam een gevoel van euforie op bij de zanger: verlichting en boven jezelf uitstijgen. Uiteraard zitten in de teksten vaak diepere lagen en poëtische boodschappen verscholen.
Hiermee zet hij de luisteraar op het verkeerde been, want soms bezingt hij zware onderwerpen als kindermisbruik op een luchtige manier.
Muzikaal gezien is het nieuwe album volgens Porter zijn meest diverse werk geworden. Allerlei stijlen komen voorbij, een proces dat heel organisch tot stand kwam.


“Ik houd van de mix tussen genres en stijlen, die elkaar duidelijk hoorbaar hebben beïnvloed en verrijkt. Zoals rock soms doordrenkt is van blues en gospel, is pop afgeleid van jazz, van reggae en blues. Als we onze culturen en smaken kunnen mixen zijn we op ons best, nietwaar? Dat verbindt muziek én mensen.
Inmiddels realiseert Porter zich dat zijn stem verder rijkt dan slechts de jazzwereld. Eerder was hij al te zien op prestigieuze podia als The Royal Albert Hall. Nu tourt hij ook langs poppodia van formaat.
( Bron: jazzism.nl )

Biografie:
BOY, YOU SOUND LIKE
Gregory Porter ontdekt de muziek van Nat King Cole door zijn moeder. Als hij op vijfjarige leeftijd een eigen liedje opneemt, roept zijn moeder het uit “Boy, you sound like Nat King Cole.” vanaf dat moment wil Gregory alles weten over deze zanger. Hij begint met het luisteren van alle platen die zijn moeder in de kast heeft staan. Porter leert ervan, maar ontwikkelt een eigen stijl dat gaat van soul, gospel, jazz, soul, funk en R&B. Op latere leeftijd organiseert Porter een hommage aan de muziek van Nat King Cole. Tijdens het optreden vertelt Porter hoe Nat King Cole in zijn leven is gekomen.
RODE DRAAD
Porter heeft in de musicals It Ain’t Nothin’ but the Blues en The Civil War gespeeld en gezongen. Ook is hij te zien geweest in de tv show van David Letterman, The Rosie O’Donnell Show en The Today Show. In 2006 treedt Porter op samen met Wynton Marsalis en de Lincoln Center Jazz Orchestra. Maar Nat King Cole blijft als een rode draad door zijn leven lopen.

Samen met de fluitist Hubert Laws neemt hij Cole’s hit Smile op voor Lawas’ album Remembers the Unforgettable Nat King Cole. Met Ronnie en Debra Laws zingt hij het lied Journey. Porter gaat nog meer samenwerkingen aan, maar heeft ook soloprojecten, waaronder zijn debuutalbum Water dat in 2010 is uitgebracht. Hij ontvangt een Grammy nominatie voor het album.
BE GOOD
In 2012 brengt hij zijn tweede album Be Good uit. Het album bereikt de tiende plek in de Nederlandse albumlijst.
LIQUID SPIRIT
In 2013 verschijnt zijn eerste album bij het fameuze Blue Note Records: Liquid Spirit. Bijzonder is dat Porter de vrije hand kreeg in zijn muziek-keuze en de musici voor dit album. Het album haalt de zesde plek in de Nederlandse albumlijst.
( Bron: nporadio2.nl )

Tagged as

Q5Radio

Simply the Best

uit het Hart van Zeeland

Q5Radio stream is online

320 kb's high Quality audio